ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΓΛΩΣΣΑ

Kissing Culture


Διαφορετικές χώρες, διαφορετικά χείλη! Από το ρομαντικό μέχρι το αισθησιακό, το μυστήριο ή και το απαγορευμένο - ο τρόπος που φιλιόμαστε διαφέρει σημαντικά σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Δεν είναι όλα τα φιλιά ρομαντικά

Φαντάσου ότι περπατάς χέρι-χέρι με το σύντροφό σου στο δρόμο. Λέει κάτι που σε κάνει να ξεκαρδιστείς και νιώθεις μια αυθόρμητη επιθυμία να του δώσεις ένα φιλί. Αγνοείς τους αγνώστους γύρω σας και τον φιλάς τρυφερά στο στόμα. Αυτό που με τόση φυσικότητα συμβαίνει στα ζευγάρια στο δυτικό κόσμο, μπορεί να παρεξηγηθεί σε άλλες χώρες.
Όπως ανακάλυψαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, η κουλτούρα του φιλιού διαφέρει σημαντικά, ανάλογα με τη χώρα και το λαό της. Μόνο στους μισούς περίπου πολιτισμούς, το ζευγάρια φιλιούνται δημόσια.

Στην Κεντρική Αμερική, στην Νότια Αμερική και στην Αφρική η κουλτούρα του φιλιού δεν είναι διαδεδομένη. Το φιλί ανάμεσα στα ζευγάρια καταγράφηκε μόνο σε 4 από τους 17 πολιτισμούς που μελετήθηκαν στην Νότια Αμερική, σε 4 από τους 27 πολιτισμούς στην Αφρική, ενώ στην Κεντρική Αμερική δε καταγράφηκε καθόλου. Έτσι, το παθιασμένο φιλί είναι ανήκουστο στους πληθυσμούς του τροπικού δάσους στη λεκάνη του Αμαζονίου. Στην Βόρεια Αμερική και στην Ωκεανία, ο περισσότερος κόσμος είναι εξοικειωμένος με το φιλί στα ζευγάρια, ενώ το ρομαντικό φιλί συναντιέται στην Ευρώπη, την Ασία και την Μέση Ανατολή. Οι ακριβείς λόγοι πίσω από αυτές τις παγκόσμιες διαφορές, δεν έχουν μελετηθεί ακόμα λεπτομερώς.

Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί είναι πραγματικά ρομαντικοί.

Οι Αυστριακοί και οι γείτονές τους οι Γερμανοί αγαπούν όσο τίποτα να φιλιούνται κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα, μπροστά από τη φωτιά ή υπό το φως των κεριών. Το καυτό πάθος και η μεγάλη αγάπη θεωρούνται τα σημαντικότερα στοιχεία του φιλιού σε αυτούς τους πολιτισμούς. Με σαφή προσανατολισμό προς το ρομαντισμό και το πάθος, τα φιλιά σ’ αυτά τα μέρη τείνουν να διαρκούν περισσότερο: 12 ολόκληρα δευτερόλεπτα για την ακρίβεια. Οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί συνηθίζουν, επίσης, να χαιρετιούνται με ένα φιλί στο μάγουλο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι εθιμικοί κανόνες ως προς το μέρος και το χρόνο που ανταλλάζουνε αυτά τα φιλιά.

Φιλιά made in USA

Οι κάτοικοι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα τρομοκρατούνταν από το Αυστριακό και το Γερμανικό φιλί στο μάγουλο. Το να ακουμπάνε τα χείλη των φίλων, των γνωστών ή ακόμα και ξένων το μάγουλό τους, θεωρείται αδιανόητο. Το χολιγουντιανό φιλί, ωστόσο, υπάρχει παντού. Εδώ, μπορείς να φιληθείς παθιασμένα, ακόμα και στο πρώτο ραντεβού.

Γαλλικό φιλί

Δεν είναι τυχαίο ότι το βαθύ και παθιασμένο φιλί είναι γνωστό ως «Γαλλικό φιλί», καθώς αυτή η χώρα ξεχειλίζει ρομαντισμό. Η πρωτεύουσα, το Παρίσι, είναι γνωστή ως "η Πόλη του Έρωτα" και η γαλλική προφορά είναι από μόνη της αρκετή για να σου κόψει τα γόνατα. Ανάλογα με την περιοχή, οι Γάλλοι χαιρετιούνται με δύο έως τέσσερα φιλιά στο μάγουλο. Το μόνο μέρος που απαγορεύεται το φιλί στην Γαλλία είναι στις ισόπεδες διαβάσεις. Υποτίθεται ότι οι Γαλλικές αρχές φοβούνται πως τα μεγάλης διάρκειας φιλιά, ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τους εραστές και τους άλλους επιβάτες. Οπότε, στο επόμενο ταξίδι αρκεστείτε στα φιλιά μπροστά στον πύργο του Άιφελ - και ας το παραδεχτούμε, είναι πολύ πιο ρομαντικά εκεί! 

Οι Ινδοί φιλιούνται μόνο σε ιδιωτικούς χώρους

Το ερωτικό κείμενο που είναι γνωστό ως Κάμα Σούτρα, περιέχει περισσότερα από 30 έξυπνα στιλ φιλιού, όπως το «παλλόμενο φιλί» και τη «μάχη των γλωσσών». Ωστόσο, το ζήτημα εδώ δεν είναι ο ρομαντισμός. Στον Ινδουισμό, το φιλί αντιπροσωπεύει την κοσμική ένωση των αντίθετων πόλων του άνδρα και της γυναίκας. Το φιλί όμως σε δημόσιους χώρους παραμένει απόλυτο ταμπού. Ακόμα και στις ταινίες του Μπόλυγουντ, το φιλί είναι ασυνήθιστο και αποδοκιμάζεται. Όταν σε μια ταινία ένα ζευγάρι πλησιάζει για να φιληθεί, τους κρύβει αμέσως ένα πλάνο, πριν προλάβουν να ακουμπήσουν τα χείλη τους. Επιπλέον, οι νέοι Ινδοί επιτρέπεται να φιληθούν μόνο μετά το γάμο και για το λόγο αυτό, συχνά τα ξενοδοχεία ζητούν πιστοποιητικό γάμου.

Οι Ταϊλανδοί το προτιμούν παραδοσιακό

Η Ταϊλάνδη μπορεί να μη φαίνεται σεμνότυφη με τα beach parties στην πανσέληνο, αλλά στην πραγματικότητα, οι Ταϊλανδοί είναι πολύ συντηρητικοί. Το φιλί στο μάγουλο και η σωματική επαφή αποτελούν ταμπού. Αντ’ αυτού, ο συμβατικός τρόπος να χαιρετήσεις κάποιον είναι μια υπόκλιση και ένα «wai». Το φιλί σε δημόσιους χώρους, υπό τα βλέμματα αγνώστων, αποδοκιμάζεται. Οι μόνοι που το τολμούν είναι οι τουρίστες ή όσοι Ταϊλανδοί θέλουν να μιμηθούν τη δυτική κουλτούρα.

Το φιλί θεωρείται προκαταρκτικό στην Ιαπωνία

Και η Ιαπωνία έχει τελείως διαφορετική κουλτούρα φιλιού από τη δική μας. Για τους Ιάπωνες, το φιλί αποτελεί μέρος των προκαταρκτικών του σεξ και επομένως θεωρείται ιδιαίτερα ανάρμοστο δημοσίως.

Τα πράγματα θερμαίνονται στο Μεξικό

Οι Μεξικάνοι λατρεύουν τα φιλιά. Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, το 2009, έσπασαν το Ρεκόρ Γκίνες, με ένα μαραθώνιο φιλιών, δίνοντας ταυτόχρονα, ένα μήνυμα διαμαρτυρίας ενάντια στο συντηρητισμό της χώρας. Στο Γκουαναχουάτο, στο κεντρικό Μεξικό, υπάρχει ακόμα και το σοκάκι των φιλιών, που αποτελεί hotspot για τουρίστες. Έτσι, η κουλτούρα του φιλιού στο Μεξικό είναι γεμάτη πάθος, ενώ τα βαθιά και έντονα φιλιά είναι πολύ δημοφιλή στις Μεξικανές, οι οποίες δεν ενθουσιάζονται εύκολα από έναν άντρα, αν αυτός είναι συγκρατημένος στο φιλί.

Φιλί με τη μύτη στην Νέα Ζηλανδία

Οι Μαορί, οι αυτόχθονες της Νέας Ζηλανδίας, χαιρετούν ο ένας τον άλλον πιέζοντας τις μύτες και τα μέτωπά τους. Αυτός ο χαιρετισμός είναι γνωστός ως «Hongi» και παρόλο που δεν θεωρείται φιλί, εμπεριέχει ιδιαίτερη οικειότητα. Η ιδέα πίσω από το «Hongi» είναι ότι ανταλλάζοντας ανάσες, οι ψυχές μπορούν να συναντηθούν. Αν θες να κάνεις καλή εντύπωση, φρόντισε να έχεις μαζί σου οδοντόβουρτσα και στοματικό διάλυμα.

Εκεί που το φιλί σε δημόσια μέρη απαγορεύεται

Σε πολύ συντηρητικές χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, το φιλί σε δημόσιους χώρους είναι εντελώς ανήκουστο. Μόνο οι άνδρες αγκαλιάζονται μεταξύ τους, ενώ μεταξύ σε άνδρα και γυναίκα δεν επιτρέπεται ούτε η χειραψία. Στο Ντουμπάι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κουάλα Λουμπούρ, τη Μαλαισία και την Ινδονησία, το να φιλιέσαι ή να περπατάς χέρι-χέρι, απαγορεύεται σε δημόσιους δρόμους.

Η Αφρική είναι σχετικά νέα στην τρέλα του φιλιού

Το φιλί και η δυτική κουλτούρα του φιλιού, όπως την ξέρουμε, ήταν ανήκουστη στην Αφρική, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στην Νότια Αφρική, το 2007, τα φιλιά απαγορεύονταν για παιδιά κάτω των 16, τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους. Η νεολαία της Νότιας Αφρικής, όμως, αρνήθηκε να αποδεχτεί αυτόν τον κανόνα και διαμαρτυρήθηκε, με πολλές εκδηλώσεις για το φιλί.

Χρησιμοποιώντας τα χείλη ως εργαλείο

Στην Αρκτική, τα χείλη δε χρησιμοποιούνται για το φιλί, αλλά αποτελούν μοναδικό εργαλείο για μάσηση της τροφής. Αντ’ αυτού, οι Ινουίτ έχουν το διάσημο «φιλί των Εσκιμώων». Τοποθετούν τις μύτες τη μία πάνω από την άλλη, σε κατάλληλη γωνία και τις τρίβουν μεταξύ τους, ενώ εισπνέουν βαθιά. Η τεχνική αυτή συναντάται επίσης και στους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας, όπως προαναφέρθηκε, καθώς και σε άλλους λαούς του Νότιου Ειρηνικού. Μάθε περισσότερα για το φιλί τους πιο κρύους μήνες!

Τσίμπημα των βλεφαρίδων στην Παπούα Νέα Γουινέα

Οι κάτοικοι των Νησιών Τρόμπριαντ στην Παπούα Νέα Γουινέα έχουν μια ιδιαίτερη προσέγγιση για να δείχνουν τη στοργή τους: τσιμπολογούν τις βλεφαρίδες του συντρόφου τους. Στον Νότιο Ειρηνικό οι κοντές βλεφαρίδες θεωρούνται σύμβολο status. Σε αυτά τα μέρη, η κουλτούρα του φιλιού είναι επίσης ιδιαίτερα αξιοσημείωτη - τα ζευγάρια πιπιλίζουν και δαγκώνουν τα χείλη και τη γλώσσα του συντρόφου, μέχρι να αιμορραγήσουν.

Όπως βλέπουμε, οι διαφορετικές κουλτούρες όσον αφορά το φιλί, διαφέρουν σημαντικά στα διάφορα μέρη του κόσμου και καλό είναι να ξέρεις πώς να δείχνεις τη στοργή σου σε ορισμένα μέρη! Ο οδηγός μας θα σε βοηθήσει να αποφύγεις τυχόν ολισθήματα φιλιών, στο επόμενο ταξίδι σου. 

Πώς φιλιούνται οι άνθρωποι σε διάφορους πολιτισμούς

Είναι αδύνατον για ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει χωρίς την κουλτούρα του φιλιού να φανταστούν τις πεταλούδες που νιώθουμε στο στομάχι όταν φιλιόμαστε ρομαντικά με το σύντροφό μας. Σε κάποια μέρη, η επαφή των χειλιών θεωρείται αποκρουστική ή ένα είδος προκαταρκτικού και θεωρείται ταμπού σε δημόσιους χώρους. Μάθε παρακάτω ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία και περίεργες πληροφορίες για την κουλτούρα του φιλιού σε διάφορες χώρες.

Ακολούθησέ μας

YouTube Instagram